10 minuten slaap ervaren in 1 uur? Het kan echt!

Wist je dat je in 10 minuten het effect van een uur slaap kan ervaren? Klinkt ongeloofwaardig, en toch is het waar. Onlangs viel onze aandacht op een bijzondere manier van ontspannen, namelijk Yoga Nidra, ook wel bekend als de yogische slaap.


We maken allemaal wel eens periodes van stress mee. Ontspannen wordt dan vaak als lastiger ervaren. We liggen bijvoorbeeld wakker met een vol hoofd, we kunnen allerlei spanningen sensaties in ons lichaam ervaren of we zijn erg prikkelbaar Het komt dan vaak voor dat we juist minder tijd nemen om te ontspannen omdat we zoveel te doen hebben. Hoe fijn zou het dan zijn om een tool te hebben die er voor zorgt dat ontspanning wordt ervaren op diep niveau, net zo diep slaap. Een tool wat we makkelijk kunnen implementeren in ons dagelijks leven, wat onze lichaam en geest weer in balans brengt in een korte tijd. Yoga Nidra is hiervoor de uitkomst!

Wat is Yoga Nidra

Zoals hierboven al werd beschreven wordt Yoga Nidra de slaap van de yogi genoemd, ook wel yogaslaap. Ondanks het feit dat het zo wordt genoemd, heeft yoga nidra niks met slaap te maken. Het is een bewustzijnsstaat tussen waken en slapen in, een staat van zijn die je normaalgesproken alleen bereikt in een diepe slaap. 

Het is niet vanzelfsprekend dat we allemaal de staat van diepe slaap bereiken. Ook dit heeft te maken met stress, een overprikkeld zenuwstelsel en spanningen. Met yoga nidra bereik je deze staat van zijn wel, waardoor je je na een sessie verfrist, uitgerust en energiek voelt. En dat is ook logisch, want één uur Yoga nidra staat gelijk aan vier uur slaap. Er zijn talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een aantal belangrijke die hieronder staan beschreven zodat je een indruk krijgt wat Yoga Nidra voor je kan betekenen.

Een aantal voordelen van Yoga Nidra

  • Beter slapen

Door de diepe ontspanning en rust bereid je je met een yoga nidra sessie voor op een diepe, ontspannen slaap waardoor je uitgerust en energiek wakker wordt.

  • Stimuleert creativiteit

Tijdens Yoga Nidra laat je veel emoties, prikkels en gedachten los waardoor er meer ruimte ontstaat voor creativiteit en verbeelding. Je wordt als het ware uit je programmering gehaald, uit bestaande hokjes.

  • Versterkt immuunsysteem

Door de diepe staat van ontspanning krijgt het lichaam de kans te herstellen waardoor het immuunsysteem van nature versterkt wordt.

  • Helpt bij mentale ziekten

Yoga Nidra brengt het zenuwstelsel tot rust waardoor angsten, depressies en burn-out verschijnselen afnemen. Het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd. 

  • Verbetert concentratie

Tijdens een sessie wordt er geoefend om gefocust te blijven op de instructies van de spreker. In het begin dwalen gedachten af, maar met regelmatige oefening leer je steeds langer bij de instructies te blijven waardoor de geest van nature minder afgeleid wordt. Hierdoor train je je focus en concentratie, wat je in het dagelijks leven ten goede zal komen.

Al met al zijn er een hoop gezondheidsvoordelen te behalen met het regelmatig beoefenen van deze steeds populairder wordende methode. Wil jij dit zelf ervaren? Dan kun je naar SoravaraYoga gaan. Hier vind je fijne sessies die variëren van een paar minuten tot 1 á 2 uur.

Enjoy the ride!

>