Hoe creëer je de juiste ochtend routine?


Ochtendroutines. Er zijn zoveel variaties van, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet.. De één is 2 uur bezig, de ander is met 10 minuten klaar, en de ander begint er al niet eens aan. Toch is een ochtendroutine erg belangrijk en heel waardevol voor je humeur, energie en voor het behalen van doelen. Maar hoe bepaal je nu wat een goede routine is? Dat deel ik je aan de hand van 4 waardevolle tips die jou helpen bij het creëren van de juiste ochtend routine.

1) Helder krijgen wat je wilt bereiken met je ochtendroutine

Iedereen is uniek, dus niks werkt voor iedereen hetzelfde. Iedereen bevindt zich in een andere situatie, voelt zich anders, gedraagt zich anders, leeft anders; en heeft dus ook andere behoeften. Daarom is het belangrijk afstemmen op wat werkt voor JOU.

Ga bij jezelf eens na waar sta ik nu fysiek, mentaal, emotioneel, business wise? En waar wil ik heen? 

Ik zal je 2 voorbeelden geven wat inzicht geeft hoe jij kan bepalen welke soort practises werken voor jou.

  • Stel je bent op en top fit, en je wilt je voornamelijk focussen op je business. Wat handig daarvoor is, is helderheid, focus, en energie. Een passende routine zou dan kunnen zijn: ademhalingsoefeningen van Wim Hof voor meer energie en focus, sporten of wandelen en je doelen beschrijven / visualiseren.
  • Stel je bent momenteel laag in je energie en je voelt je ‘s ochtends niet uitgerust. Een passende routine die jou rust en energie geeft kan bijvoorbeeld zijn: yoga nidra voor extra diepe rust en gronding, rustgevende ademhalingsoefeningen en stilte meditatie.

Of je kiest voor bepaalde practises kun je ook afstemmen op jouw representatiesysteem. Ben jij heel visueel, of meer kinesthetisch? Kan jij beter dingen bedenken, of ga jij aan op geluid? Daarin kun je spelen met bepaalde dingen zoals: wel muziek, geen muziek. Stilte meditatie of geleide visualisatie, beweging of geen beweging.

Onderzoek, en dit voor jezelf, en geniet vooral van het proces van ontdekken!

2) Bekrachtig je doelen of intenties

Bewust kiezen hoe jij wilt dat jouw dag verloopt of hoe jouw maand eruit gaat zien, is één van de meest krachtige dingen die je kunt doen. Zelf daarin het heft in handen nemen zet jouw automatisch in je power. Daarom is werken met doelen of intenties zeker een onderdeel die je mag implementeren in je ochtendroutine.

Of je goed gaat op doelen of intenties is ook persoonsgebonden. Sommige kunnen het benauwd krijgen van doelen, en werken liever met intenties. Andere voelen bij doelen juist een drang om te knallen, en is dat wat voor hen werkt. Dat mag je voor jezelf uitvogelen.

Ga daarnaast eens na:

  1. Welke drie dingen zou je vandaag willen ervaren?
  2. Welke doelen zou willen behalen vandaag, of deze maand?
  3. Waar ben je om dit moment dankbaar voor?

Met dit fijne gevoel de dag in gaan is zo sterk, 99% kans dat het een goede dag wordt! (niks is absoluut en perfect hè, vandaar niet die 100% :P)

3) Doe iets waar je happy van wordt

Versterk nog eens dat gevoel van punt 2. Zet een lekker muziekje op, doe een dansje of kijk simpelweg naar de zon die buiten voor je staat te schijnen. Zet dat kopje koffie van je zo van kan genieten en geniet bewust eens extra. Loop die wandeling door de natuur, al is het maar een kwartiertje. Geef je partner wat extra aandacht. Name it! Doe iets waar je happy van wordt. Dat geeft een extra boost voor de dag. You’ll thank me later.

4) Hydratatie 

Je brein krimpt aanzienlijk ‘s nachts, daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken het moment dat je wakker wordt. Begin met warm water met citroen, of een glas water. Wat jij lekker vindt. Maar zorg ervoor dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Slik je ‘s ochtends charcoal voor extra reiniging en detoxing, dan is het belangrijk je inname van vocht te verdubbelen, omdat charcoal vocht vasthoudt. 

Dat waren de 4 tips. Ik hoop dat je hiermee lekker aan de slag kunt en kunt gaan ontdekken wat werkt voor jou!

Op jouw groei en gezondheid.

 

>