Lance Armstrong werd op zijn 21e de jongste wereldkampioen wielrennen ooit. Mede dankzij zijn enorme will power en talent.

Vier jaar later werd Lance plotseling geconfronteerd met kanker, waarbij hij door uitzaaiingen vele hersen- en long tumoren had opgelopen en nog weinig kans om te overleven had. Lance herstelde door de juiste medische begeleiding en de strijd die hij aanging tegen zijn kankercellen. Wonderbaarlijk genoeg kwam hij er helemaal genezen uit.

Zijn ploeg had hem ontslagen, zij zagen geen kansen meer in de gehavende Lance Armstrong. Ook het wielerpubliek had nooit verwacht dat hij er zo sterk uit zou komen.

Iemand die wel in Lance geloofde, was Johan Bruyneel, ploegleider en voormalig profwielrenner.
Johan overtuigde Lance om met de Tour mee te doen, en als ze dit toch deden, dan ook maar voor de winst te gaan (zie het boek “We might as well win” van Johan Bruyneel).

Vervolgens won Lance een van de zwaarste sportwedstrijden, de Tour de France, maar liefst zeven maal achter elkaar onder begeleiding van Johan Bruyneel. Dit heeft nog nooit iemand in de wielerhistorie gepresteerd.

Na 3 jaar voor zijn eigen kanker stichting Live Strong “gevochten” te hebben, keerde Lance in 2009 weer terug in het wielerpeloton om aan te tonen dat na kanker zelfs op je 37e jaar je nog tot veel meer in staat bent, dan je zelf denkt. Dit om wereldwijd publiciteit en fondsen te genereren voor zijn stichting. Lance Armstrong eindigde in de Tour de France van 2009 op een verdienstelijke 3e plaats, achter Andy Schleck en ploegmaat Alberto Contador. Inmiddels heeft Armstrong aangekondigd dat hij volgend jaar met een nieuwe wielerploeg komt (Radio Shack / Livestrong) waar hij zelf ook als wielrrenner deel van zal gaan uitmaken en een opnieuw een gooi naar een podiumplaats zal doen in de Tour de France van 2010 (met de start in Rotterdam).

In het filmpje hiernaast (klein formaat) vertelt Lance Armstrong hierover tijdens een tv-interview. Voor donaties aan of meer informatie over de Lance Armstrong Foundation Live Strong, klik hier.

De story van Lance Armstrong zie je in onderstaande YouTube film: